امروز شنبه 08 اردیبهشت 1403 http://tarfandha.cloob24.com
0
در عموم موارد خروجی ساعتها و حتی ماهها تحلیل های پیچیده بر روی داده‌های خام، به صورت نمودار نمایش داده می‌شود و استفاده از نمودار نامناسب جهت نمایش نتایج، منجر به پایین آمدن ارزش کار می‌شود، از سوی دیگر، نمایش حجم بالای اطلاعات به صورت جداول عددی نکات نهفته در اعداد را به خوبی نشان نمی دهند و منجر به سردرگمی تصمیم گیرنده می‌شود، حال آنکه با یک نمودار خوب می توان حجم بالای اطلاعات جمع آوری شده در سالها را به گونه ای نمایش داد که تصمیم گیرنده در یک نگاه بتواند اطلاعات کارآمدی جهت تصمیم گیری به دست آورد. در ادامه به بررسی انواع نمودار موجود در اکسل و شرایط استفاده از هر یک اشاره می‌شود.

نمودار ستونی Column Chart

نمودار ستونی به عنوان ساده ترین نوع نمودار شناخته می‌شود و جهت نمایش مقادیر یک ویژگی در بازه های زمانی متفاوت (مثلا تعداد ازدواج های صورت گرفته در ماههای متفاوت یک سال)، یا به تفکیک گروههای متفاوت (میزان ازدواجهای صورت گرفته در سال 1394 به تفکیک استانها) از آن استفاده می‌شود. نکته مورد توجه در این نوع نمودار آن است که تمامی ستونها باید هم واحد باشند و تعداد میله ها بیش از اندازه نباشند. در غیر این صورت نمودار شفافیت خود را از دست نمی دهد.

نمودار ستونی خود به دو حالت عمودی (Column Chart) و افقی (Bar Chart) تقسیم می‌شود که هر یک از آنها شامل حالات تجمعی (Stacked Chart) و خوشه‌ای (Clustered Chart) می‌باشند.                                                        

نمودار خطی Line Chart

 

در صورتی که نقاط ماکسیمم هر میله در نمودار میله ای را با یک خط به یکدیگر متصل کنیم، نمودار میله ای حاصل می‌شود که زمینه های کاربردی همچون نمودار ستونی دارد. در زمانهایی که بازه زمان مورد بررسی مربوط به داده ها بسیار زیاد می‌باشد (مثلا میزان نرخ تورم از سال 1350 تا 1390) این نمودار به عنوان بهترین گزینه می‌باشد.

 

در محیط اکسل حالتی از نمودار خطی وجود دارد که در آن، مساحت زیر خط به صورت رنگی نمایش داده می‌شود که به آن نمودار سطحی (Area Chart) می‌گویند.

 

نمودار دایره‌ای Pie Chart

 

نمودار دایره ای که به آن نمودار پای هم می‌گویند برای بررسی داده های هم جنس در یک مقطع از زمان (مثلا سهم هر یک از موارد هزینه ای یک خانوار از کل هزینه آن خانواده در اسفند ماه 1393) مناسب می‌باشد، در واقع در حالتی که ما بخواهیم سهم هر یک از موارد یا اتفاقات از یک کل را به دست آوریم، این نمودار بهترین گزینه پیش رو می‌باشد. که در اکسل حالتهای متفاوتی برای استفاده از این نمودار وجود دارد.

 

لازم به ذکر است که در حالاتی که تعداد قسمتهای نمودار دایره‌ای از 9 قسمت فراتر رود، این نمودار کارایی خود را از دست خواهد داد.

 

نمودار پراکندگی Scatter Plot

 

این نمودار جهت رسم نقاط بر روی محورهای مختصات و رسم معادلات ریاضیاتی می‌باشد. در واقع در این نمودار با وارد کردن زوج مرتب های x و y مقادیر هر زوج مرتب به صورت یک نقطه بر روی محورهای مختصات رسم می گردد.

 

 
نمودار حبابیBubble Chart

 

این نمودار همانند نمودار پراکندگی‌می باشد، با این تفاوت که توانایی نمایش سه ویژگی به صورت همزمان را دارا می‌باشد به گونه‌ای که دو ویژگی X و Y بر روی محورها مشخص می‌گردد و ویژگی سوم با اندازه حباب مشخص می‌شود.

 

 

 

نمودار رادار Radar Chart

 

در حالاتی که بخواهیم بیش از سه ویژگی را برای گزینه‌های متفاوت بر روی یک نمودار نمایش دهیم، بهترین گزینه پیش‌رو نمودار راداری می باشد. برای مثال سه گزینه برای خرید خانه داریم و 5 معیار تصمیم گیری مانند هزینه، محل و ….. برای تصمی گیری. در این حالت نمودار راداری هر معیار تصمیمگیری را بر روی یک محور نشان می‌دهد و مقادیر را بر روی محورهای مختلف با استفاده از خط به یک‌دیگر وصل می‌نماید.

 

نمودار شمعی Candel Chart

 

این نمودار که برای اولین بار توسط ژاپنی ها مطرح گردید، به طور عمده در بورس به منظور تحلیل های تکنیکال و پیش‌بینی روند کاربرد دارد. در این نمودار قیمتهای باز شدن، بسته شدن، ماکسی مم و مینیمم قیمت هر سهم در هر روز به صورت یک شمع نمایش داده می‌شود که رنگ آن شمع مشخص کننده نوع روند (مثبت یا منفی بودن) آن روز می‌باشد. در حالت خاصی از آن نمودار، علاوه بر موارد مذکور، حجم معاملات آن روز نیز در پایین نمودار نمایش داده می‌شود.

 

نمودار جعبه ای Box and whisker

این نمودار به منظور بررسی و مقایسه وضعیت دو یا چند جامعه (گروه) متفاوت از داده‌ها از نظر پارامترهای مکانی (میانگین، میانه) و پراکندگی (واریانس) مورد استفاده قرا می گیرد. در نسخه های قبلی اکسل این نمودار به صورت آماده وجود ندارد ولی می توان با افزودن Error Bar به نمودارهای ستونی آن را ایجاد نمود ولی در اکسل 16 (اکسل 2016) این نمودار به صورت آماده در تب Insert و قسمت نمودارها اضافه شده است.

 

نمودار هیستوگرام Histogram Chart

 

این نوع نمودار جهت نموایش نوع پراکندگی مقادیر در یک جامعه (گروه) مورد استفاده قرار می گیرد و هدف از استفاده از ان تعیین مرکزیت دادهها و حالت پراکندگی آنها می‌باشد. این نوع نمودار در ورژنهای قدیمی اکسل از طریق افزونه Analysis Toolpak  قابل ترسیم است ولی در نسخه 16 اکسل، این نمودار به مجموعه نمودارهای اکسل اضافه شده است.

 

نمودار نقشه درختی TreeMap Chart

 

این نمودار که در نسخه 2016 اکسل، به آن اضافه شده است و جزء نمودارهای نمایش سلسله مراتب میان داده‌ها می‌باشد، جهت نمایش درصد مشارکت هر گروه و زیر گروهها در یک رویداد مناسب می‌باشد، برای مثال اگر بخواهیم مشخص کنیم که کدام گروه از کالاها بیشترین فروش را داشته و در هر گروه کدام کالا سهم بیشتری از فروش را دارد، این نمودار بسیار مناسب می‌باشد.

 

نمودار خورشیدی SunBurst Chart

 

این نمودار همانند نمودار نقشه درختی می‌باشد و جهت نمایش مقادیر و سلسله مراتب داده‌ها به صورت تواما به کار برده می‌شود.در نسخه های پیشین اکسل با ترکیب چند نمودار دایره‌ای و با زحمت فراوان می‌شود این نمودار را ایجاد نمود ولی در نسخه 2016 اکسل، این نمودار به لیست نمودارهای اکسل اضافه شده است.

 

نمودار آبشاری Waterfall Chart

 

این نمودار به منظور بررسی مقادیر تجمعی از یک ویژگی به کار گرفته می‌شود که در نسخه های قدیمی اکسل با استفاده از حالت تجمعی نمودار ستونی، این نمودار ترسیم می‌شود ولی در نسخه 2016 این نمودار به مجموعه نمودارهای پیش فرض اکسل اضافه شده است.

 

تبلیغات متنی
فروشگاه ساز رایگان فایل - سیستم همکاری در فروش فایل
بدون هیچ گونه سرمایه ای از اینترنت کسب درآمد کنید.
بهترین فرصت برای مدیران وبلاگ و وب سایتها برای کسب درآمد از اینترنت
WwW.PnuBlog.Com
ارسال دیدگاه